8 Temmuz 2014 Salı

San Fermin mi dediniz?Hep gidelim, hep gidelimm...

San Fermin Festivali anlatilmaz yasanir aslinda. Bu linkte gece sokak partilerinden bir örnek olsun yazıyı okumadan önce.


Her yılın Temmuz ayının ilk haftalarında 1 hafta suren bu festival İspanya’nın kuzeyine yakın Navarra bölgesindeki  Pamplona şehrinde yapiliyor. Ben arkadaşlarımla araba ile gitmiştim Barcelona’dan 4-5 saat sürmüştü, festival boyunca tren saatleri de sıklaştırılıyor. Aslinda amac geleneksel  İspanyol kültürü olan boğa ile insan arasındaki çekişmeyi başka bir boyutta göstermek. Özellikle de Bask bölgesi kültürünü ve eğlencesini görmüş  oluyorsunuz. 


















İlk kural:bembeyaz giyinip kırmızı fular ya da kırmızı bele takılan kuşaklarla yer almalısınız bu festivalde. Bütün herkesin üstunde beyaz t-shirt ve pantolon ve tabiki soguk gazozlu sarabın lekeleri. İspanya’nın en sevdiğim iceceğidir soğuk gazoz sarapJ Eğer geleneksel takılmak istiyorsanız kurulan pazarda gayet ucuza t-shirt, fular vb seyleri alabilirsiniz ; hem de cok pahalı değil ve size de hatira kalabilir sonrasinda. Kırmızı tabi ki her yerde hakim, boğaları kızdıran, öfkelendiren bir renk olmasından dolayı zaten matadorların ellerinde ki o kızdırma esarbı neden kırmızı zannettinizJ




Otel, pansiyon hepsi full çekiyor öncelerden rezervasyonlarını yapınız. Gerçi uyumuyorsunuz, uyuyamiyorsunuz cunku sabaha kadar tüm sokaklarda her yerde canlı müzik, parti var festival boyunca. Bir de önerim mutlaka Estefeta caddesi üzerinden bir yerde balkonlu bir yer ayarlayın kalmak icin, balkondan tüm boğa koşusunu izleyebilirsiniz böylece:)








En son gün asıl en önemli boğa güreşi yapılıyor. Diğer ilgi cekici ve popüler yanı ise sabah boğalarla yapılan koşu. Dedim ya oraya gidip görmek lazım. O yarışa katılanların çoğunun kafası bayağı iyi dostlar ve o yüzden dengeyi, kontrolü sağlamalari da boğa kardeşlerin yanında bayağı bir zor. Sabah boğalarla koşmak istiyorsanız önceden kayit yaptirmanız gerekiyor. Sabah 7 gibi başliyor koşu ve tüm sehiri çitlerle kapliyorlar ve izleyiciler bu çitlerin üstünden, arkasından izliyor ya da balkon bulabilirseniz bir balkona çıkıp izleyebilirsiniz. Zaten tüm yerli halk balkonlarda takılıyor. Koşu ana boğa güreşinin olacağı arena’ya doğru yapılıyor. Boğalar akşamdan inzivaya çekiliyor sabah için, hatta akşam boğalari da izliyebiliyorsunuz. Nasıl bir zevkse boğaları izlemek siz anlayınJ



Bu festivalde o eğlenmeyi seven İspanyol ruhunu daha da çok görüyorsunuz. Fiesta zamanı, oleyyy :) Herkes sokaklarda sarhos, lokal barlarda her yerde büyük ekranlarda TV ’de boğa güreşini gösterirken yaslı amcaların birden çıkıp soprano misali şarkı söylediğine tanık oluyorsunuz. Bu dünyaya bir kere geldik, koyun gitsin eğlenin mottosunu birebir yaşayabiliyorsunuz. Boğalar ile insanlar arasındaki mücadeleyi seven ve saygı duyan İspanyolların bunu eğlence ile kutlamasına tanık oluyorsunuz. Boğa güreşinden, hayvanların öldürülmesinden pek hoşlaşmadığım için o kısma pek girmedim bu yazıda.

Bir fotoğrafcinin zor anlari-San Fermin

Lokal barlarda tüm TVlerdeki boğa güreşi


Gece partileri şehire tepeden bakan Kale’den başlıyor ve İspanyolca şarkılarla marşlarla kalenin içinde yürüyüp sonra şehirin ana barlar caddesine iniyorsunuz ve sonra sokakta dans, içme, zıplama, muhabbet ne ararsanız varJ Youtube linki de bu partiyi gösteriyor.




















Sokaktaki tüm barlar açık ve hepsine girip içkinizi alabiliyorsunuz ve dışarıda takılmaya devam edebiliyorsunuz ya da istediğiniz mekanda. Görün bunu. Sonra ana meydanlarda canlı konserler oluyor şehrin herbir yanında. Meydanların etrafındaki tüm barlarda taşıyor tabii haliyle. Plaza Del Castillo en büyük meydan ve en güzel konserlerin olduğu. Hatta benim bir anım vardır bu mekanlarda yukarıda çeşme var bardağım sürekli doluyor zannediyordum ki anladim o çeşme arkadaşımmışJ Ben de San fermin kafasına gelmiştim yani. Sonra sabaha kadar herkes kaldırımlarda oturuyor, isteyen de dans etmeye devam ediyor.Bir de her gece havaifişek gösterileri oluyor, izleyin mutlaka.

Ahh bir de Kuzey İspanya olduğu için geceleri hava bayağı soğuk oluyor, kalın birseyler götürün mutlaka. Kapalı ayakkabi da şart. Benim gibi Barcelona'dan giden birisi gibi parmak arası terliklerle gitme hatasında bulunmayın, kapalı rahat spor ayakkabı tercih edin derim:)



Hadi gidin Pamplona’ya bir şekilde bir sene de...Eğlenin sokaklarda, cesaretiniz varsa koşun boğalarla ama bilin ki kızabilirler size. Anlaşın kendi dilinizde onlarla orada eğlenmek için olduğunuzu söyleyin, hırsa gelmeyin sonrası fena olabilirJ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder