25 Kasım 2014 Salı

Kıbrıs Girnesel Haller....

Kuzey Kibris Turk Cumhuriyeti...KKTC, yavru vatan....

Akla ilk gelenler ne oluyor? Tabiki kumar bir numarada:) Sonra hellim peyniri, sonra vergisi dusuk ucuz araba ve belki de Turkleri kabul eden universiteleri belki de...

Benim Kıbrıs'a yaptigim ziyaret 2 gun surdu ve Ekim'in sonlarinda denize girebilme serefine sahip oldum yasli Ingiliz amcalarla beraber:) Girne'ye 5 km uzakliktaki Golden Bay Otelin plai ve denizi gayet basarili idi oneririm bu arada. 

Golden Bay Otel Plaji
Denilen o ki Girne, Lefkosa'dan daha hareketli daha guzelmis. Ben tum zamanimi Girne'de gecirdim o yuzden bu yazi Girne hakkinda olacak. Girne'nin eski zamanlardan kalma sehri korumak icin yapılan bir kalesi ve bir limani var. Sehir limanin arkasina yayilmis durumda. 

Kale'den Girne Limani'na bakis
Girne Kalesi'ni cok basarili bir muze haline getirmsiler bence gitmisken bir gezin gorun, limana tepeden bir bakin derim. Ayrıca iceride kaleden sehiri nasil koruduklari, gozlemcilerin nerelerde gozlem yaptiklarini herseyini gostermisler. 

Kale'nin icerisi
Sahilde dalgali bir gune gelirseniz kendinizi okyanus kiyisindaymis gibi hissedebilirsiniz. Cunku cilgin dalgalar bayagi ilgi cekiyor Girne sahilinde:)

Dalgali Girne:)
Simdi gelelim benim Girne turumdan aklimda kalacak tadlara. Evet Kıbrıs mutfagi var, en azindan degisik tatlar var biliniz:) İlk önerim kesinlikle "Kıbris Evi" olacak. Limana girdiginizde ilerlediginizde tabelasini goreceksiniz asagidaki gibi. 


Kıbrıs  Evi'nde cok dar uzunlamasina bir balkon mevcut 3-4 masanin oldugu ama genelde mekan icerideki masalarla dolu diyebilirim. Aslinda kivam tam bir yerel ev yemekleri yapan lokanta tadinda. Ama sarap-bira istediginiz herseyi de icebilirsiniz. 

Kibris Evi icerisi

Kibris Evi balkon
Öncelikli önerim;  hellimli manti ya da bildigimiz klasik manti da olabilir. Sonra balli yenen hellim böregini deneyebilirsiniz. Tuzsuz hellim peynirli gozlemenin ballisi gibi tasvir edebilirim:) Seftali kebabi Kibris'in en unlu kebabi. Etin degisik bir yerinden yapiliyor sanirim ama biraz yagli bir et soyluyeyim:) 

Kıbrıs Evi menu
Bir de Nor böregi var. Yine hellim peynirli yuvarlak bir hamurun kizartılmıs hali diyebiliriz:) Kebap, et yemeklerinin hepsini bulabilirsiniz zaten. Cidden yeni bir tat olsun hayatiniza ,gidin derim:) 

Simdi gelelim ikinci gurme duragimiza. İkinci restaurant'in adi "Niazi's". Genelde cok kalabalik oluyor. Lİman otel ve Rocks oteli gectikten sonra sona dogru yurududunuzde gorebilirsiniz. Burasi icin diyebilirim ki ac gidin, cunku doyana kadar hatta doyupta sonra mide agrisi cekene kadar yiyorsunuz:)

Niazi's bahce
Niazi's de karisik fix menu isteyin, onunuze gelmeyen kalmiyor. Ama favorim yogurt, yogurt...İnanilmaz lezzetli bir yogurt bu, sirf bununla doyabilirsiniz oyle diyim:) Onden bir suru meze geliyor, sonra ana kebaplari geliyor. Ekmekler firindan cikmis lavas seklinde oluyor. Cidden basarili bir isletme. Gidin tadin derim:) Ama midenize dikkat, benimki 2 saatte kendine geldi...


Niazi's yogurt
Son olarak onerim eski tarihi sokaklara dalip gezmeniz. Rum evleri, tas evleri otel-pansiyon-lokanta haline donusturmusler, cok hos olmus. Bu sokaklarda gezerken evet iste eski tarihi olan bir adaya geldim diyebiliyorsunuz. Luks oteller, havuz, plajdan siyrilip tarihin icinde geziyorsunuz:)

Girne tarihi sokaklar


Cok guzel fotograf cekilecek eski kapilar da mevcut. BU arada kapi demisken aklima geldi Kuzey Kibrisliarin Turkcesi cideen cok kaba geliyor bizim konustugumuz Turkce ile karsilastirinca.Aslinda yardimsever, sicakkanlilar ama biraz Turk turistinden bikmis bir halleri var. Ayrica biraz arabesk geldiler bana nedense:)


Bu yaziya asagidaki fotografla veda etmek istiyorum:) Cunku cok hosuma gitti bu manzara hemen dayanamayip cekmeye calistim. İki 50 yas ustu amcalarimin kafalari iyi olmus, eski tas evlere dogru ilerlemeye calisiyorlar ve daha kontrollu amca digerini tasimaya calisiyor. Ama ikisi de sallaniyor:) Onemli olan paylasma, kotu durumlarinda beraber yurumek degilmidir dostlarinla. Girne, bana bu hatirayi dusundukce yuzumde olusacak bir tebessum biraktin......





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder