7 Ağustos 2014 Perşembe

Favori Adam, en ada gibi ada BURGAZADA...

Büyükada değil bundan sonra Burgazada

Boşuna Sait Faik burada yaşamamış. Hele ki Sait Faik’in evini, manzarasını görürseniz sizin de ben de burada yazar olurum diyesiniz gelir:)



Sait Faik 1




Sait Faik’in  annesiyle yaşadığı evi su an müze olarak herkese acık gezebilirsiniz. Hemen vapurdan inince pastahanein arasından yukarı çıkarsanız kilisenin arkasında beyaz badanalı, o hayallerdeki panjurlu evi göreceksiniz. 







Ben Burgazada’yı en cok bir kış günü kafa dinlemek icin gittiğimde, kalabalık değilken, o her adalının sizle oturup konuşması ile, size mutfaktan yeni cıktı siz de tadın diye önünüze mezeler getirmesi ile tanışmıştım. 




Burgazada’nın ünlenmesine en çok sebep olan güzeller güzeli Kalpazankaya. Sanki İstanbul’dan uzaktasınız bir tatil kasabasında yemeğinizi mezelerinizi yiyormuş hissi veren tepedeki Kalpazankaya restaurant. Bahar ve yaz aylarında aksamustu 6’dan sonra gideceksiniz mutlaka ama mutlaka rezervasyon yaptırın.
Oturamiyorsunuz, yer yok. Sadee aşağı sahile inebilirsiniz.

Kısın ıssız Kalpazankaya

Yazın Kalpazanı




Kışın bomboştu, adanın köpeklerine ev sahipliği yapıyordu. Yazın ise bambaşka renkli, hareketli. Kalamar tavası, roka salatası gayet başarılı. Güneş buradan da ayrı bir güzel batiyor. Bir kere giden, tekrar gitmek isteyecek. Yürüyerek gidebilirsiniz merkezden yarım saat filan sürüyor. Sürekli faytonlar da git-gel yapıyorlar taksi misali. Gidin, değiştirin şu standard rakı-balıkçınız, ada kafası ile içiniz o rakınızı o gece.



Ada’nın sokakları da ayrı bir güzel, ayrı bir temiz. Hayvanlar mutlu bu adada yaşamaktan adeta. Gelen misafirleri tepeye kadar eşlik ediyorlar resmen hoşgeldiniz dercesine.



Son keşfim de ; özellikle Cmtsi akşamları jazz ve canlı müzik yapan, o asma ağaçlarının altında esintiyle yemeğinizi yiyip, müziğinizi dinleyebileceğiniz INDOS’tur. Genelde ada’da yaşayanların ve yabancıların uğrak mekanı diyebilirim. Çoğu insan birbirini taniyor zaten. Canlı müzik grupları değişiyor.





Son keşfim de ; özellikle Cmtsi akşamları jazz ve canlı müzik yapan, o asma ağaçlarının altında esintiyle yemeğinizi yiyip, müziğinizi dinleyebileceğiniz INDOS’tur. Genelde ada’da yaşayanların ve yabancıların uğrak mekanı diyebilirim. Çoğu insan birbirini taniyor zaten. Canlı müzik grupları değişiyor.

Bir de yazın adanın farklı bir yeri keşfetmelik. Sahildeki aynalı plaj zaten her daim dikkat cekici, güzel. Ayna dan yansıyan deniz manzarası ile cok guzel fotolar elde edebilirsiniz:)





Ama amaa daha ilerlerde küçük bir Olimpos varmış da bizim haberimiz yokmuş yahu. Madam Marta koyu bu koyun adı. Merkezden en uzak koy ama bildiğiniz Olimpos. Çadırını alan gelip kamp kurmus burada. Sahil ücretsiz. Bu arada tipler gayet bohem, Cihangirvari insanlar. Ateşte midye pişirenlere bile rastladık desem.






Koyun bir girisi bayağı eğimli bir arazi, çadırların kurulduğu, gitarlı grupların müzik yaptığı. Ben denize girmedim, ama giren arkadasımın dediğine gore çok temiz ve berrakmıs su. Çok değişik, ıssız bakir, kendi halinde bir koy. Sanki  koy, kimse keşfetmesin istiyor onu. Öyle, abaza kıro tipler de yok ayrıca hiç. Bildiğin Olimpos, gidin anlicaksiniz:)




Diğer şeker ada mekanı ise Barba Yani’dir. Müdavimleri kışın Cuma, Cmtsi hep ordaymış. Mezeler süper lezzetli. Rum mutfağımıymış gurmelerin söylediğine göre. Tam vapur iskelesinin ordaki balıkçılardan en şeker olanı bence. Arka fonda Yunan ezgileri, arkadaşlarla vakit geçirmelik, muhabbetin dibine vurmak için burayı seçiyorum: Ayrıca ahtapot cidden cok lezzetli. Bir de benim gibilere ot tabagi yapmislar super otesi:) 2 tane Barba Yani var ada iskelesinde, ikisi de orjinal olanin kendisi oldugunu soyluyor:) siz gidin bulun bakalim orjinali:)



Kalmak icin ise gözüme kestirdiğim yerin adı “Villa Mimosa” dır. İçini göremedim ama tabi ki yeniyer manyağı ben tarafından bir sonraki ada seyahatimde gezilecektir.

İstanbul’a bu kadar yakın bir yerde ada’da olma hissi burada geliyor insana.  Büyükada’yı saran Arap nüfusundan daralma hissini atmak icin Burgazada can ötesi bir yer.


Vapur'da giderken bile asagidaki manzara yetiyor insana. Ask, ada manzarasi, eski bir vapur ve kurulan hayaller...



Ada vapuru yandan çarklı der, bu yazıyı da burada bitiririm:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder