5 Ağustos 2017 Cumartesi

Enginar Festivali Urla....

Egeli filozoflarin "kinara" dedikleri enginar sofralarımızdan eksik olmasın!!!!


2014’de Urla’da baslayan enginar festivaline bu sene ben de katilayim dedim. Asıl amac ciftciyi kalkındırmak ve topraklarımızda yetisen lezzetleri paylasmak.  Nisan son haftasında Urla merkeze girince baslayan kalabalıktan birseyler oldugu anlasiliyor zaten. Sanatcılar sokagı ve etrafinda bir suru acik tezgah kendi el islerini ve hediyelik esyalari satiyor. Herkesin basinda cicekten taslar ve festival icin arada müzik yapan gruplara rastliyorsunuz. 


Enginar gecmisi Yunan mitolojisine kadar dayanan bir sebze ve yararları herhalde saymakla bitmez. Govdesinden yapragina kadar herseyini yiyebiliyorsunuz. Urla’nın one cıktıgı konu ise  sakız enginari. Bu yaprakları duz, bası fazla sıkı olmayan bir enginar cesididir. Tadının da daha guzel olduguna dair rivayetler var.

Enginar Dolması 

Asıl olay belediye binasının oradaki yemek alanında. Burası bildiginiz bir acik alan Pazar tek bir farkı var her yerde sadece enginar varJ:) 1000’e yakın tezgah acildigi soyleniyor. Her tezgahta gozunuz donuyor resmen. Ilk giriste çiğ, tarladan koparilmıs enginarlari goruyorsunuz. Sonra ise pişirilmis binbir cesit enginar yemegine ve salatasına sahit oluyorsunuz. 


Buralarda istedikleriniz paket olarak alabiliyorsunuz. Ister eve goturup yiyin, isterseniz acilan standlarda ya da Urla'nın bir cafesinde oturup bir icecekle beraber yiyebilirsiniz.
Baslayalim ilginc lezzetelere. Enginarli midye dolma yemeden donmeyiniz. Tadı gayet farkedilir oluyor.
Enginarli Midye Dolma
Enginar dolması zaten her standda var gibi, bayagi da lezzetli olmus. Ege mutfaginin suslu gelini gibi kendisi:)
Enginar salatası da benim icin ilklerden oldu.Asıl sasirtan ise enginarlı cikolata idi yabancı bir anne-kızın tezgahında buldugumuz. Enginarin presiyle yapılmıs ve cok lezzetliydi. Bir sonraki hadi canım dedigimiz ise enginarli sushi oldu:) Neden olmasınn?

Olmazsa olmaz bakla salatası ise kendinden gecirdi. 


Enginari kozmetik alanınında da dahil etmis yerliler. Enginar kremi, kolonyası, sabunu da bulabiliyorsunuz bu pazarın icinde.

Enginar kremi ve kolonyası
Boyle festivaller keske daha cok olsa, ulkemizin ciftcisi kalkınsa, bu guzel tatlar paylasılsa...En azından baslangiclar yapılması da gelisme diyorum ve size enginar festivalinden selamlarimi yolluyorum..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder